רקע כללי:
על פי ארגון הבריאות העולמי, סרטן הוא גורם המוות השני בחשיבותו בעולם המערבי ואחראי על כ-9.6 מיליון מקרי מוות בשנת 2018, כאשר צפויה עלייה במספר החולים מ-14 מליון ל-23.6 מיליון עד שנת 2030. במשך שנים, אמצעי הטיפול העיקריים בסרטן היו ניתוח, כימותרפיה והקרנות. במהלך השנים האחרונות התפתחה שיטת טיפול חדשנית בשם אימונותרפיה, המתבססת על סיוע למערכת החיסון. אחת השיטות המסווגות כתת קטגוריה באימונותרפיה מבוססת על שימוש בתאי מערכת החיסון של החולה עצמו ומכונה Adoptive cell transfer (ACT), הכוללת את טיפולי ה- CAR-T. טכנולגיית ה -CAR-T מבצעת שימוש בתאי מערכת החיסון של החולה עצמו (תאי T). תאים אלה מהונדסים גנטית באמצעות וירוס כך שיוכלו לזהות את הגידול, לתקוף ולהרוג אותו.
מטרת המחקר:
מטרת המחקר הינה איסוף דוגמאות דם מתורמים בריאים ומחולי Non- Hodgkin Lymphoma, שנבדקו ונמצאו מתאימים למחקר, לשם הפקת תאי דם שישמשו כמקור לפיתוח תרפיית CAR T מתקדמת הכוללת מניפולציה תאית לטיפול בסרטן, לטיפול בבתי החולים עצמם. ההשערה היא כי בעזרת מניפולציות בתאים במערכת הדם, תוגבר פעילות מערכת החיסון כנגד התאים הממאירים. מחקר זה ייעל ויבחן את התנאים למחקר קליני בעתיד. דוגמאות הדם יאספו למטרות מחקריות בלבד.
התקופה הצפויה:
החל מהאישור ובמשך שלוש שנים.
הליכים שונים בתקופת הניסוי:
400 תרומות דם מתורמים בריאים בנפח של 450 מ"ל וכ-20 דוגמאות דם מתורמים חולי לימפומה בנפח של 30-50 מ"ל ייאספו בשקיות/במבחנות סטריליות המכילות נוגד קרישה. בנוסף, מכל תורם תיאסף מבחנה לספירת דם. הדוגמאות ייאספו לפי הפירוט בשקיות או במבחנות איסוף דם סטריליות ויישמרו בטמפרטורת החדר. הדגימות יועברו להמשך עיבוד והפקת תאי הדם במעבדות המרכז הרפואי סוראסקי או במעבדות אורג'נסיס. תוצאות בדיקת ספירת הדם יצורפו לדוגמת הדם. הדוגמאות יישמרו בטמפרטורת החדר עד לעיבוד. לאחר הפקת תאים, הדגימה תושמד. לאחר סיום הניסוי, התאים יושמדו.