תחום: אנדוקרינולוגיה
מצב רפואי: מטופלים בגירים במרפאת סכרת
מרכז
תכשיר רפואי
17/06/2020
מגייס
  • המחקר פתח/סגור
    סטטוס המחקר
    מגייס
    תקציר המחקר

    סוכרת הינה מחלה נרכשת ששכיחותה בעולם הולכת ועולה. כ-5-10% מקרב חולי הסכרת שייכים לסוג I ומטופלים באינסולין מרגע האבחנה. כ-90% מחולי הסכרת שייכים לסוג II. בחולים אלה מספר הפרעות שחוברות יחדיו לעליית רמת הסוכר בדם, על השפעותיה המזיקות. שני מנגנונים בולטים בהתהוות סכרת סוג II הינם התפתחות תנגודת לאינסולין, המונעת ממנו לאפשר את כניסת הסוכר ממחזור הדם לתאי הגוף. תופעה זו קשורה לעיתים קרובות להשמנה, אך לא רק. עקב התנגודת המוגברת לאינסולין, הלבלב נדרש להפריש יותר ויותר אינסולין (במצב טרום-סכרתי הלבלב יכול להגביר את ההפרשה עד כ-900% יחסית למצב הנורמלי), אך אינו יכול לעמוד במשימה זו לאורך זמן. כאשר הלבלב כושל, הפרשת האינסולין פוחתת במידה ניכרת (לרוב ירידה של לפחות 60% בכושר ההפרשה בזמן האבחנה הראשונית של סכרת). הטיפול בסכרת מתחיל בשינוי בהרגלי חיים - תזונה ופעילות גופנית, וממשיך במתן פומי (דרך הפה) של תרופות. התרופות הנפוצות בשימוש כיום (טרם ההיזקקות לאינסולין) פועלות במנגנונים שונים לריסון ואיזון רמת הסוכר בדם.

    התרופות אינן מטפלות באופן ישיר בשורש הבעיה - התנגודת המוגברת לאינסולין, הפגם שממנו מתחילה שרשרת הליקויים ומחלת הסכרת. בשימוש כיום שתי תרופות המסוגלות להפחית חלקית את התנגודת לאינסולין, האחת בשיעור של כ-33% אך עם שפע תופעות לוואי, והשניה - משפחת התרופות המעכבות ספיגת סוכר בכליה, (מעכבי SGLT2) שיכולה להפחית כ-26% בלבד מן התנגודת. תרופת ה-זיגוזיד-50 הינה מיזוג של תרופה ותיקה לסילוק ברזל מן הגוף (דספרוקסמין) עם אבץ. שילוב זה מאפשר לתרופה לחדור לתוך תאים שככל הנראה נפגעים מפעילותם של יוני ברזל היוצרים עקה חימצונית תוך-תאית, לסלק יונים אלה אל מחוץ לתאים ולהכניס במקומם יונים מועילים של אבץ. יוני האבץ הם בעלי פעילות נוגדת דלקת ומסייעים לפעילות האינסולין בשלבים שונים, החל מהפרשתו מן הלבלב ועד לפעולתו על התאים. בניסויים בחיות סכרתיות התרופה הראתה החזרה של הרגישות לאינסולין למצב התקין בלמעלה מ-90% מחיות הניסוי, תוך נירמול רמות הסוכר ופרופיל שומני הדם.

    מטרת המחקר לבחון אם תושג השפעה דומה בחולי סכרת שאינם מאוזנים, ועל הפרק עומדת השאלה אם יש להתחיל אצלם בזריקות אינסולין, או שמא ניתן להחזיר את הגלגל לאחור ולמנוע או לפחות לדחות את השלב בו יהיה צורך באינסולין ממקור חיצוני. כן יכללו חולים המטופלים באינסולין אך אינם מצליחים להגיע לאיזון טוב של רמות הסוכר ורמות ההמוגלובין המסוכרר, הנותר בערכם שמעל 8%. יש לציין כי למרכיב האחד בתרופה, הדספרוקסמין, המצוי בשימוש כבר כ-50 שנה, דווחו מעט מאוד תופעות לוואי משך השנים, ואבץ הוא תוספת מבורכת במצבים רבים. בחיות המעבדה לא נצפו תופעות לוואי, וגם לא באיברים פנימיים שנבדקו פתולוגית.

    המחקר: המשתתפים יטופלו בזריקה יומית תת-עורית של זיגוזיד-50 משך 84 יום (12 שבועות) והמעקב יימשך עוד ארבעה שבועות נוספים. המינון יעלה בהדרגה מ-0.1 מ"ג לק"ג משקל גוף ועד ל-2 מ"ג לק"ג משקל גוף, תוך מעקב קפדני אחר תופעות לוואי (אם תהיינה כאלה). היעילות תיבחן על ידי השוואת רמת סוכר יומית, הן בצום והן בממוצע, בין תחילת הניסוי לסיומו (וגם במהלכו). כן תיבדק יעילות התרופה בהפחתת התנגודת לאינסולין, הורדת ערך ההמוגלובין המסוכרר (HbA1c), שיפור במדדי דלקת ושיפור רמות השומנים בדם. הנבדקים יוזמנו לביקורי מעקב בהם יבוצעו בדיקות דם ושתן. בשבועיים הראשונים והשבועיים האחרונים של שלב הזריקות יוצמד לכל מטופל/ת חיישן (סנסור) לניטור רציף של רמת הסוכר. מטופלים שיחפצו בכך יחוברו לחיישן סוכר (CGM) למשך שבועיים נוספים (שבועות 15-16) ואף יוצע להם להמשיך במעקב מרפאתי קפדני גם לאחר תום הניסוי.

    המשך לקרוא
    התוויה נחקרת
    יעילות ובטיחות של טיפול תרופתי חדש בהפחתת רמת הסוכר בצום ובממוצע יומי ושיפור במדדי סכרת נוספים כגון המוגלובין מסוכרר ותנגודת לאינסולין בקרב חולי סכרת סוג 2 שאינם מאוזנים.
    איזור גאוגרפי
    מרכז
    מרכז/ים רפואי/ים מגייס/ים
    מרכז רפואי ע"ש ד"ר ח. שיבא, תל-השומר
    תאריך אישור הניסוי
    17/06/2020
    שלב המחקר (פאזה)
    מחקר ללא פאזה
    סמיות
    ללא סמיות
    אקראיות
    לא
    מספר NIH
     
    קישור לאתר NIH
    זרועות מחקר

    זרוע אחת של 10 חולי סכרת מסוג 2, בגירים שאינם מאוזנים

  • המוצר פתח/סגור
    סוג המוצר
    תכשיר רפואי
    שם מוצר מסחרי
    Zygosid-50
    שם מוצר גנרי
    Zygosid-50
    צורת מתן
    תת-עורי
    סטטוס רישום מוצר המחקר
    לא רשום
  • המשתתפים פתח/סגור
    קריטריוני הכללה
    המשך לקרוא
    קריטריוני אי הכללה
    המשך לקרוא

    תנאי הקבלה (קריטריוני הכללה ואי-הכללה) של משתתפים במחקרים הקליניים המפורסמים במאגר הם חלקיים בלבד, וייתכנו הבדלים בתנאי הקבלה בין מרכזים רפואיים שונים.

    מספר המשתתפים בארץ
    10
    מספר המשתתפים בעולם
     
    הדרישות מהמשתתף במחקר

    על המשתתפים במחקר להיות זמינים לטיפול ולהקפיד על נטילה יומית של הזריקה ולהיות זמינים לביקורי המעקב משך כל תקופת המחקר. למלא יומן יומי אותו יביאו איתם לביקורות, ולהיות ערים לתופעות לוואי אם ישנן, ולדווח עליהן לצוות המחקר.

  • אנשי קשר פתח/סגור
    {{$index + 1}}.
    אזור גאוגרפי:
    {{Contact.HealthGeographicArea}}
    מרכז רפואי:
    {{Contact.HealthRecruitersMedicalCenters}}
    חוקר/ת ראשי/ת:
    {{Contact.HealthRuoff}}
    סטטוס המחקר:
    {{Contact.HealthResearchStatus}}
    טלפון צוות המחקר:
    {{Contact.HealthCoordinatorPhone}}
    דוא"ל צוות המחקר:
    {{Contact.HealthCoordinatorMail}}