מטרת הניסוי-
מטרות עיקריות:
1. השוואת ההישרדות ללא התקדמות רדיוגרפית (rPFS) (לפי PCWG3) בין הטיפול בניבולומאב בשילוב עם דוסטאקסל לבין פלצבו בשילוב עם דוסטאקסל בגברים עם סרטן ערמונית גרורתי העמיד לסירוס (mCRPC).
2. השוואת ההישרדות הכוללת (OS) בין הטיפול בניבולומאב בשילוב עם דוסטאקסל לבין פלצבו בשילוב עם דוסטאקסל בגברים עם סרטן ערמונית גרורתי העמיד לסירוס (mCRPC).
מטרות משניות:
1. הערכת פעילות נגד גידול במהלך הטיפול בניבולומאב בשילוב עם דוסטאקסל.
2. אפיון הבטיחות והסבילות של ניבולומאב בשילוב עם דוסטאקסל.
3. הערכת התקדמות הכאב במהלך הטיפול.
רציונל לביצוע הניסוי-
הודגם כי תאי גידול סרטן הערמונית הינם בעלי ביטוי נמוך של ליגנד המוות המתוכנן (PD-L1) בגידול, המרמז שלא סביר שהטיפולים המכוונים לאינטראקציית PD-1/PD-L1 יהיו מוצלחים כטיפולים יחידניים. השערה זו אושרה באמצעות ניסויים קליניים מוקדמים שבהם גברים עם סרטן ערמונית גרורתי העמיד לסירוס לא הגיבו לחסימת PD-1 כטיפול יחידני.
עם זאת, מספר מחקרים מראים שביטוי PD-L1 יכול להתגבר בתגובה לציטוקינים דלקתיים, תופעה שנקראת "עמידות חיסונית מסתגלת". תופעה זו מרמזת שאם טיפולים בסרטן ערמונית (כלומר, כימותרפיה, צריבה לאנדרוגן) יכולים להעלות את ביטוי PD-L1 בתאי גידול באמצעות משיכת תאי מערכת חיסון חודרים והפעלת תגובה חיסונית מסתגלת, יש רציונל לשילוב טיפולים אלו עם מעכבי נקודות בקרה חיסוניות. הרציונל לשילוב כימותרפיה עם אימונותרפיה מבוסס על הממצאים שמראים כי טיפולים ציטוטוקסיים כגון כימותרפיה עשויים לווסת אינטראקציות בין גידול לבין מערכת החיסון לטובת מערכת החיסון. כימותרפיה יכולה לגרום למוות תאי גידול כחלק מההשפעה הטיפולית הייעודית שלה וכך לגרום גם לעלייה באספקת אנטיגן גידול לתאים מציגי אנטיגנים.
ממצאים אלו הובילו לפיתוח של ניסויים קליניים המעריכים את השילוב של דוסטאקסל (docetaxel) עם מעכבי PD1/PDL1 אשר הראה פעילות מבטיחה במטופלים עם סרטן ערמונית גרורתי העמיד לסירוס שטופלו בעבר עם טיפולים הורמונליים מהדור השני, כמתואר ברציונל לסעיף האוכלוסייה בפרוטוקול.
לפי הנחיות רשת הסרטן הלאומית המקיפה (NCCN), מומלץ להשתמש בדוסטאקסל (קטגוריה 1) ככימותרפיית הקו הראשון המועדפת בגברים עם סרטן ערמונית גרורתי סימפטומטי העמיד לסירוס ובמטופלים עם סימנים להתקדמות מהירה או לגרורות ויסצרליות, למרות היעדר תסמינים.
בנוסף, לדוסטאקסל יש המלצה בקטגוריה 1 כטיפול קו שני לאחר טיפול קודם עם אנזלוטמיד (enzalutamide)/אבירטרון (abiraterone).
המחקר הנוכחי מתכוון להראות שטיפול בדוסטאקסל בשילוב עם ניבולומאב יהיה יעיל במשתתפים עם סרטן ערמונית גרורתי העמיד לסירוס. מטרות מחקר נוספות כוללות אפיון של בטיחות וסבילות, וגם אפיון פרמקוקינטיקה, סמנים ביולוגיים בעלי פוטנציאל לחיזוי ושינויים בתוצאות שדווחו על-ידי המטופל לצורך הערכות איכות חיים.
אופן הגיוס לניסוי-
מטופלים עם סרטן ערמונית גרורתי העמיד לסירוס יגוייסו למחקר על ידי החוקר הראשי או חוקרי המשנה במרפאה בית החולים, החולים יכולים להגיע למרפאה ע"י הפניה של רופאים מבתי חולים אחרים.
ניבולומאב או פלצבו יינתנו כטיפול משולב עם דוסטאקסל ופרדניזון ל-10 מחזורים לכל היותר,
מחזור אחד נמשך 3 שבועות, ולאחר מכן יינתן טיפול יחידני של ניבולומאב (480 מ"ג פעם ב-4 שבועות) או פלצבו עד להתקדמות, לרעילות בלתי קבילה או לביטול ההסכמה. הטיפול יינתן למשך שנתיים לכל היותר.
לאחר הפסקת או השלמת טיפול המחקר יתקיימו ביקורי מעקב כ- 30 יום ו- 100 יום לאחר המינון האחרון של תרופת המחקר, ולאחר מכן כל 3 חודשים עד שהמשתתף יעזוב את המחקר או שהמחקר יסתיים.