תחום: אונקולוגיה
מצב רפואי: לוקמיה מיאלואידית חריפה בהפוגה מלאה
צפון, תל – אביב
תכשיר רפואי
23/08/2022
סיים לגייס
  • המחקר פתח/סגור
    סטטוס המחקר
    סיים לגייס
    תקציר המחקר

    בניסוי זה משתתפים אנשים שחלו בלוקמיה מיאלואידית חריפה עם או ללא מוטציה בגן TP53, קיבלו טיפול בהשתלת תאי גזע אלוגנאית, הינם בהפוגה מלאה, אך נמצאים בסיכון גבוה להישנות בהתבסס על נוכחות גורמי סיכון לפני ההשתלה. גן TP53 משתייך לקבוצת הגנים מעכבי גידול, כאשר הגן עובר מוטציה הוא מסייע לגידול במקום לרסנו. בלוקמיה מסוג זה תאי הדם (תאי הגזע) שמייצרים תאי דם לבנים (מסוג מיאלואידים) לא מבשילים, מתרבים ללא בקרה ולא מתים. הם מצטברים במח העצם כתאים צעירים (בלסטים) ומדכאים את תאי הדם התקינים - תאי דם אדומים, לבנים וטסיות. כתוצאה מכך עלולים להיגרם תסמינים כגון אנמיה, זיהומים ודימומים. מחלת לוקמיה מיאלואידית חריפה היא הלוקמיה החריפה השכיחה ביותר במבוגרים. אחד הטיפולים במחלה הוא השתלת מח עצם של תורם הנקראת השתלת מח עצם אלוגנאית, בה משתילים תאי אב (תאי גזע חדשים) שנועדו לייצר תאי דם תקינים. בחלק מהמטופלים המחלה שבה ומופיעה לאחר הפוגה, תופעה זו מכונה הישנות.

    אין כיום טיפול יעיל מאושר זמין עבור משתתפים עם לוקמיה מיאלואידית חריפה עם הישנות מחלה לאחר ההשתלה, ואפשרויות הטיפול מצומצמות מאוד וכוללות את הטיפול התומך הטוב ביותר או אפשרויות של טיפולים תומכים, הפסקה מהירה של חומרים המדכאים את מערכת החיסון, כימותרפיה בעוצמה נמוכה או גבוהה ולאחריה אימונותרפיה תאית, כגון השתלת תאי גזע אלוגנאית שנייה נוספת במקרים מסויימים או עירוי לימפוציטים מתורם. עם זאת, התוצאות לאחר טיפולי הצלה אלה הן ירודות בדרך כלל ורוב המשתתפים הללו מוכרעים בסופו של דבר על ידי מחלתם. שמכיוון שיותר מ 40% מההישנויות מתרחשות במהלך ששת החודשים הראשונים לאחר השתלת תאי גזע אלוגנאית, התחלת טיפול מוקדם ככל האפשר לאחר ההשתלה עשויה להיות הדבר היעיל ביותר. עד כה, לא קיימים טיפולים תחזוקה או טיפולים מונעים מאושרים הזמינים עבור משתתפים עם לוקמיה מיאלואידית חריפה לאחר השתלת תאי גזע אלוגנאית, ונעשה שימוש במספר מועט של תרופות מחוץ להתוויה ובהתאם להנחיות הפרקטיקה הקלינית המקומיות.

    נמצא שבסוגי סרטן מסוימים (כמו לוקמיה מיאלואידית חריפה), חלבון הנקרא P53 עלול שלא לפעול כראוי מכיוון שחלבון אחר עלול להפריע לכך (למשל החלבון HDM2). כאשר חלבון P53 אינו פועל כראוי, הדבר עלול להוביל לכך שחלק מהתאים יתחלקו באופן בלתי מבוקר ובסופו של דבר לגרום לסרטן. סירמדלין, מוצר המחקר הנבדק במחקר זה, פועלת להפחתת ההפרעה בין HDM2 ל-P53, ובכך מאפשרת לחלבון P53 לפעול כראוי ולהאט את התקדמות הלוקמיה המיאלואידית החריפה. מטרתו העיקרית של ניסוי זה היא לאשר את המינון ואת לוח הזמנים הבטוחים של סירמדלין (siremadlin) כטיפול יחידני ובשילוב עם עירוי לימפוציטים מתורם. משך המחקר עבור המטופל הוא כ-3 שנים (כתלות במועד הצטרפותו ובהתאם לתגובה לטיפול הניסוי).

    במהלך המחקר המטופל יתבקש להגיע לביקורים במרכז הרפואי או בשיחת טלפון. ההליכים במהלך הביקור כוללים קבלת מוצר המחקר, אסוף מידע על היסטוריה רפואית/ מצבים רפואיים נוכחיים ודמוגרפיה, בדיקה גופנית (מדידות הגובה והמשקל),בדיקת סימנים חיוניים ( חום, דופק ולחץ דם ),אלקטרוקרדיוגרם (אק"ג), אקוקרדיוגרמה (אקו לב) או סריקת מוגה (MUGA),הערכות מעבדה (איסוף דגימות דם, שתן, ביופסיית מח עצם, שאיבת מח עצם וביופסיה במקרה של מחלה אקסטרה מדולרית), הערכה למחלת השתל המאכסן (GvHD), והערכות דימות (אם יש צורך, צילומי רנטגן, אולטרסאונד, CT ו- MRI ).

    התוויה נחקרת
    לוקמיה מיאלואידית חריפה לאחר השתלת תאי גזע אלוגנאית הנמצאים בהפוגה מלאה אך בסיכון גבוה להישנות
    איזור גאוגרפי
    צפון, תל – אביב
    מרכז/ים רפואי/ים מגייס/ים
    מרכז רפואי ע"ש רמב"ם, מרכז רפואי תל-אביב ע"ש א. סוראסקי
    תאריך אישור הניסוי
    23/08/2022
    שלב המחקר (פאזה)
    I/II
    סמיות
    ללא סמיות
    אקראיות
    לא
    מספר NIH
    NCT05447663
    זרועות מחקר

    חלק ראשון של המחקר: מטופלים יקבלו סירמדלין כטיפול יחדני

    חלק שני של המחקר מורכב משלוש פאזות עוקבות: פאזת הכנה עם טיפול יחידני בסירמדלין ולאחריה פאזת שילוב של סירמדלין בתוספת עירוי לימפוציטים מתורם במשתתפים המתאימים לקבל עירוי לימפוציטים מתורם ולאחר מכן פאזת תחזוקה עם טיפול יחידני בסירמדלין

  • המוצר פתח/סגור
    סוג המוצר
    תכשיר רפואי
    שם מוצר מסחרי
    סירמדלין  (siremadlin)
    שם מוצר גנרי
    סירמדלין  (siremadlin)
    צורת מתן
    פומי
    סטטוס רישום מוצר המחקר
    לא רשום
  • המשתתפים פתח/סגור
    קריטריוני הכללה
    • מבוגרים בני 18 שנים ומעלה
    • משתתפים עם אבחון של לוקמיה מיאלואידית חריפה, שעברו השתלת תאי גזע אלוגנאית אחת לטיפול ב לוקמיה מיאלואידית חריפה ושנמצאים כעת בין 60 ל 120 ימים אחר השתלה אלוגנאית.
    • לפני השתלת תאי גזע אלוגנאית, למשתתפים חייב להיות אחד מגורמי הסיכון הבאים, המעמידים אותם בסיכון גבוה להישנות המחלה: 1. לוקמיה מיאלואידית חריפה בהפוגה המלאה הראשונה לפני השתלת תאי גזע עם אחד מהבאים:
    • המשך קריטריון הכללה מס' 3: 1.1. חריגות גנטיות בסיכון חריג על פי ריבוד הסיכונים של רשת הלוקמיה האירופית (ELN) לשנת 2017. משתתפים עם השתלת תאי גזע אלוגנאית עם מוטציה בגן TP53 בזמן האבחון מתאימים להשתתפות אם הם עומדים בקריטריוני ההתאמה.
    • המשך קריטריון הכללה מס' 3: 1.2 לוקמיה מיאלואידית חריפה משנית לטיפול כלשהו. 1.3 לוקמיה מיאלואידית חריפה משנית (לוקמיה מיאלואידית חריפה משנית לתסמונת מיאלודיספלסטית קודמת או לוקמיה מיאלואידית חריפה משנית לסרטן מיאלופרוליפרטיבי).
    • המשך קריטריון הכללה מס' 3: 2. לוקמיה מיאלואידית חריפה בהפוגה מלאה שנייה או יותר לפני השתלת תאי גזע אלוגנאית.
    • השתלת תאי גזע אלוגנאית חייבת להיות בעלת המאפיינים הבאים: 1. תאי גזע של מח עצם או דם היקפי, שלא עברו שינוי/ללא דלדול תאי T, כמקור לשתל.
    • המשך קריטריון הכללה מס' 6: 2. תורם מתאים קרוב (משפחה) או תורם מתאים שאינו קרוב משפחה: התאמת האנטיגן לויקוציטי אנושי בין התורם והמושתל צריכה להיות התאמה לאנטיגן או לאלל לכל הפחות ב 8 מתוך 8.
    • המשך קריטריון הכללה מס' 6: 3. השימוש בגלובולין נגד תימוציט או באלמטוזומאב (alemtuzumab) או בציקלופוספמיד לאחר ההשתלה מותר.
    • הלימפוציטים מהתורם נאספים, עוברים הקפאה וזמינים לעירוי, או שאפשרי לקבל לימפוציטים מתורם לצורך עירוי.
    • לאחר השתלת תאי גזע אלוגנאית, על המשתתפים להשיג הפוגה מלאה או הפוגה מלאה עם התאוששות לא מלאה של ספירות הדם ללא עדות נוכחית להישנות המטולוגית.
    • בדיקות תפקודי כבד וכלייה מספקות.
    • עדות לקליטת שתל הולמת לאחר השתלת מח עצם מתורם (בהתבסס על ספירת נויטרופילים , ספירת טסיות, המוגלובין , במהלך 14 ימים לפני תחילת טיפול הניסוי).
    המשך לקרוא
    קריטריוני אי הכללה
    • חשיפה קודמת למעכב Minute Murine Double (כמו התרופה הנבדקת במחקר).
    • מחלת השתל נגד המאכסן חריפה פעילה מכל דרגה שהיא הדורשת טיפול מערכתי בעת תחילת טיפול הניסוי.
    • מחלת השתל נגד המאכסן כרונית פעילה בכל דרגה המצריכה טיפול מערכתי בזמן התחלת טיפול הניסוי.
    • היסטוריה קודמת של מחלת השתל נגד המאכסן חריפה בדרגה 3 או 4 ו/או היסטוריה קודמת של מחלת השתל נגד המאכסן כרונית בדרגה מתונה או חמורה. דרגה נמוכה של מחלת השתל נגד המאכסן מותרת אם מחלת השתל נגד המאכסן הסתימה בדרגה 0 לפחות 4 שבועות לפני התחלת טיפול המחקר.
    • מקבל השתלת תאי גזע אלוגנאית מתורם מותאם שאינו קרוב משפחה עם אי התאמה אחת או יותר של אנטיגן או אלל.
    • מקבל השתלת תאי גזע אלוגנאית מתורם קרוב משפחה תואם למחצה.
    • מקבלי השתלת דם טבורי כמקור לשתל.
    • טיפולים קודמים המכוונים לסרטן או שיטות ניסיוניות למשך כ- 4 שבועות לפני תחילת הניסוי.
    • טיפולים קודמים מוכווני לוקמיה מיאלואידית חריפה הניתנים בכל עת לאחר השתלת תאי גזע אלוגנאית.
    • הפרעות במערכת העיכול שעלולות למנוע את הצריכה והספיגה של סירמדלין במתן דרך הפה.
    • כל זיהום חיידקי, נגיפי או פטרייתי נלווה בלתי מבוקר, חמור ו/או פעיל, הדורש טיפול תוך ורידי. טיפול מניעתי מותר.
    • מחלות לבביות משמעותיות.
    המשך לקרוא

    תנאי הקבלה (קריטריוני הכללה ואי-הכללה) של משתתפים במחקרים הקליניים המפורסמים במאגר הם חלקיים בלבד, וייתכנו הבדלים בתנאי הקבלה בין מרכזים רפואיים שונים.

    מספר המשתתפים בארץ
    4
    מספר המשתתפים בעולם
    38
    הדרישות מהמשתתף במחקר

    במהלך המחקר המטופל יתבקש להגיע לביקורים במרכז הרפואי או בשיחת טלפון. ההליכים במהלך הביקור כוללים אסוף מידע על היסטוריה רפואית/ מצבים רפואיים נוכחיים ודמוגרפיה, בדיקה גופנית (מדידות הגובה והמשקל),בדיקת סימנים חיוניים ( חום, דופק ולחץ דם ),אלקטרוקרדיוגרם (אק"ג), אקוקרדיוגרמה (אקו לב) או סריקת מוגה (MUGA),הערכות מעבדה (איסוף דגימות דם, שתן, ביופסיית מח עצם, שאיבת מח עצם וביופסיה במקרה של מחלה אקסטרה מדולרית), הערכה למחלת השתל המאכסן (GvHD), והערכות דימות (אם יש צורך, צילומי רנטגן, אולטרסאונד, CT ו- MRI ).

  • אנשי קשר פתח/סגור
    1.
    אזור גאוגרפי:
    תל – אביב
    מרכז רפואי:
    מרכז רפואי תל-אביב ע"ש א. סוראסקי
    חוקר/ת ראשי/ת:
    פרופ' רון רם
    סטטוס המחקר:
    סיים לגייס
    טלפון צוות המחקר:
    03-6973186
    דוא"ל צוות המחקר:
    sandrinehc@tlvmc.gov.il

    2.
    אזור גאוגרפי:
    צפון
    מרכז רפואי:
    מרכז רפואי ע"ש רמב"ם
    חוקר/ת ראשי/ת:
    פרופ' צילה צוקרמן
    סטטוס המחקר:
    סיים לגייס
    טלפון צוות המחקר:
    04-7773248
    דוא"ל צוות המחקר:
    h_wildbaum@rambam.health.gov.il